Jump to content

Windshield Washer Bottle & Pump?


Recommended Posts

Wasn’t sure what forum this fits in, but here’s my question.  I ordered a windshield washer bottle as my original was broken.  I went to install the pump and something in my brain said—check for a leak.  Guess what—it leaked through the pump area...of course it does....   the washer bottle is a reproduction as the OEM Ford ones are no longer available.  But the pump and its seal are 50 years old as they are the original.  Is the leak from the pump/seal or the repro bottle?  I looked in the hole where the pump is installed and there was a small burr where the fluid exits to go into the hose.  I popped the burr off and tried it again, but it still leaks.  Without throwing out my initial ideas to fix, what would you do?

spacer.png
1931 Ford Model A Station Wagon
1969 Mach 1 - 351C, TKO-600, 4WDB, R&P, A/C, Shaker, Fold Down, etc.
1972 Mach 1 - 351C, FMX, PDB, PS, A/C, Fold Down, Console
1996 Mustang Cobra Convertible - 10psi Procharger, 436rwhp

Link to comment
Share on other sites

Dumb question. Have you checked to make sure the pipes from the bottle to the jets on the bonnet are not blocked? 

On my 7/72 Mach 1 the pipe from the washer bottle to the under side of the bonnet is wrapped in the wiring loom and exits the loom just under the brake master cylinder and then goes to the bonnet. I found my pipe is damaged or blocked and the pipe on the bottom of the bottle would pop off. Also the jets under the bonnet were blocked adding to the issue.

I ended up just running a new pipe next to the wiring loom and cleaned the jets and replaced the other pipe. Works like a treat now.

Im using the original bottle and pump.

Link to comment
Share on other sites

Have made the same experience few months ago. New reservoir from Mr Scott Drake does not fit the old pump neither a new one, ordered the same day from the same vendor. Additionally the top cover of the new reservoir isn't removable without damage, while the OEM one is. 

I now fixed the old pump and I'm happy, that the old reservoir is still intact. 

Cheers Frank 

  • Like 1

1972 Mach 1, 351C-2V, wimbledon white, blue all vinyl luxury

born in Dearborn, grown in the district of San José, spent a lifetime in California, moved to Germany in 2010

Mustang_Mach1_wallpaper_300_150.jpg proud member of clublogozusammen.JPG.59fb4a10d15cfff9ec756235059135b8.JPG

Link to comment
Share on other sites

CJ has a "Ford" washer bottle that seems to be good.  I had to debur it a tiny bit inside where the pump impeller goes.  The new washer motors look exactly like the old ones, and since the seal is a part of the motor maybe try a new washer motor with a tiny bit of silicone grease (dielectric) on the seal?

Capture.PNG

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, bdennis said:

Dumb question. Have you checked to make sure the pipes from the bottle to the jets on the bonnet are not blocked? 

On my 7/72 Mach 1 the pipe from the washer bottle to the under side of the bonnet is wrapped in the wiring loom and exits the loom just under the brake master cylinder and then goes to the bonnet. I found my pipe is damaged or blocked and the pipe on the bottom of the bottle would pop off. Also the jets under the bonnet were blocked adding to the issue.

I ended up just running a new pipe next to the wiring loom and cleaned the jets and replaced the other pipe. Works like a treat now.

Im using the original bottle and pump.

Uhhh, no.  But everything is going to be new except the nozzles, so as long as they are clear I don’t expect problems other than a leaky washer bottle/pump.

spacer.png
1931 Ford Model A Station Wagon
1969 Mach 1 - 351C, TKO-600, 4WDB, R&P, A/C, Shaker, Fold Down, etc.
1972 Mach 1 - 351C, FMX, PDB, PS, A/C, Fold Down, Console
1996 Mustang Cobra Convertible - 10psi Procharger, 436rwhp

Link to comment
Share on other sites

The lid on my tank don't sit tight and lets fluid out. I don't know if all are the same. I just filled mine for the first time this week as I am getting ready for my long trip and around town I had already lost a bit amount of wiper fluid. I will tape it in place for the trip :(

20160929_171923_edit2_small.jpg

 

1971 M-Code Mach 1 w/Ram Air, 408 stroker, 285/291 0.558" roller cam, Blue Thunder intake, TKO600, Hooker headers with electric cut-offs, FiTech EFI w/ RobBMC PowerSurge pump

Strange center section with Truetrac, 3.5 gear and 31 spline axles, 4-wheel disc brakes

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...